Untitled

סיכום השבוע הראשון באליפות ארה”ב

עד לפני כמה שבועות, לא היה ברור אם אליפות ארה”ב, הגראנד סלאם השני (השני?!) של השנה, בכלל תתקיים. והנה, אף קטני האמונה יאלצו להודות כי הטניס חזק מהכל, כולל ממגיפות עולמיות רצחניות-למחצה. שבוע תמים בטורניר הגראנד סלאם המוזר ביותר בכל הזמנים כבר מאחורינו, והגיע הזמן לסיכום ביניים ומבט קדימה.

ספירת מלאי

תחזית עיקשת מפי אינספור מומחים ניבאה כי בתקופת הקורונה המשונה נראה הרבה יותר הפתעות מהרגיל. זה לא ממש התרחש. עם סיום שלושת הסיבובים הראשונים בטורניר הגברים, נותרו בטורניר שישה מתוך שמונה המדורגים הבכירים, ובסך הכל תשעה מבין שישה-עשר הבכירים. אם נשווה לאליפות אוסטרליה השנה ולאליפות ארה”ב בשנה שעברה, נגלה מספרים דומים בסך הכל, כשבאליפות ארה”ב אשתקד היו אפילו יותר הפתעות (באוסטרליה 2020 המספרים היו 6 מתוך 8 ו-10 מתוך 16; בארה”ב 2019 5 מתוך 8 ו-7 מתוך 16).

גם בטורניר הנשים לא רעדו אמות הספים, למרות הדחתה של המדורגת הבכירה פליסקובה. הפייבוריטיות לתואר עודן בטורניר, וביניהן סרינה, אוסקה, קוויטובה ואלופת אוסטרליה קנין. בסך הכל העפילו ארבע טניסאיות לא מדורגות לשמינית הגמר, אותו מספר כמו באליפות אוסטרליה השנה – וזה, נזכיר כשמהטורניר פרשו שש טניסאיות מבין העשירייה הראשונה בעולם עוד לפני שהטורניר התחיל.

מה נזכור מהשבוע הראשון – על המגרש

בטורניר גראנד סלאם לרוב נחקקים בזכרונינו משחק איכותי במיוחד, קאם באק מופלא או איזו שערורייה עסיסית מחוץ למגרש או עליו. הפעם, למרבה הצער, הזיכרון שייחקק יותר מכל במוחה הקולקטיבי של קהילת הטניס העולמית יהיה אצטדיון ארתור אש הריק. ארתור אש ריק במשחקי היום; ארתור אש ריק במשחקי הלילה. טניסאים יושבים בזמן ארוחות הצהריים שלהם, מנשנשים וצופים במשחקים אלה של אלה, כאילו אנחנו בטורניר קטן ואינטימי. יותר מכל, אליפות ארה”ב, טורניר הטניס הכי גראנדיוזי בלוח השנה, מזכירה אווירה של טורניר פיוצ’ר ברעננה.

מלבד אצטדיוני הרפאים והד חריקות הנעליים הנשחקות על המגרש, יזכרו מהשבוע החולף שני משחקים, שניהם הסתיימו לאחר היחנקויות בלתי נשכחות: ההפסד של ציציפס מול צ’וריץ’ וההפסד של מלדנוביץ’ מול גרצ’בה.

קריסטינה “קיקי” מלדנוביץ’ הייתה הכוכבת הבלתי מעורערת של השבוע הראשון בשל עניינים מחוץ למגרש (עוד על כך בהמשך), שהשפיעו כנראה גם על ההפסד האומלל שלה בסיבוב השני מול גרצ’בה, טניסאית רוסיה בת 20 שערכה את הופעת הבכורה שלה בהגרלה ראשית של גראנד סלאם. קיקי הובילה 1-6 1-5, ולאחר מכן 6-1 5-2 40-0, והפסידה לבסוף בשלוש מערכות, לאחר שהשמיטה ארבע נקודות משחק, 6-1 6-7 0-6.

ההפסד של ציציפס היה אפילו מפתיע יותר, בשל מעמדו הרם בסבב (עם כל הכבוד למלדנוביץ’). ציציפס שיחק נהדר מול צ’וריץ’, הוביל 7-6 4-6 6-4 5-1 30-0 – ואז הפסיד בשישה משחקונים ברצף ולבסוף במשחק כולו. ציציפס החזיק שתי נקודות משחק רצופות כשצ’וריץ’ הגיש ב-5-3, ולאחר מכן שלוש נקודות משחק נוספות ב-4-5 0-40, אז ציציפס חבט שלוש טעויות לא מחויבות ברציפות, אחת מהן דרופ שוט אומלל שברח החוצה ושתיים מהן פריימים מסמרי שיער. גם נקודת משחק שישית חמקה באותו משחקון, ולבסוף ציציפס נכנע בחמש מערכות, לאחר שבשובר השיוויון המכריע הוא חבט שתי שגיאות כפולות (מתוך שלוש בסך הכל לאורך כל חמש המערכות) ועוד כמה פריימים.

ציציפס, צריך לומר, ידוע פישולים בטורנירי גראנד סלאם. מאז הפריצה הגדולה שלו באוסטרליה 2019, הוא לא העפיל לרבע גמר אחד נוסף. ארבעת ההפסדים האחרונים שלו בטורנירי הגראנד סלאם היו לא טובים יחסית לשחקן כמו ציציפס: מול פביאנו בסיבוב הראשון בווימבלדון 2019, מול רובלב בסיבוב הראשון באליפות ארה”ב באותה השנה, מול ראוניץ’ באליפות אוסטרליה השנה בשלוש מערכות חד צדדיות, ועכשיו מול צ’וריץ’.

צ’וריץ’ עצמו הוא כמובן טניסאי מעולה ומוכשר במיוחד, אבל מאז 2018 התוצאות שלו היו פושרות בואך גרועות. גם הקרואטי הודה אחרי המשחק שניצח בעיקר בזכות מזל.

היו השבוע עוד כמה קאם באקים והיחנקויות. טיילור פריץ, למשל, כבר הוביל 1-2 במערכות והגיש למשחק במערכה הרביעית מול דניס שפובלוב, אבל לדבריו נלחץ, נחנק, התאייד והפסיד לבסוף בארבע מערכות. ובכל זאת, עם כל הכבוד, קשה לנצח את ציציפס ומלדנוביץ’ בקטגוריה הזאת. ציציפס סיכם את עסק הביש טוב מכולם, כהרגלו:

מה נזכור מהשבוע הראשון – מחוץ למגרש

הקורונה, כצפוי, כיכבה בשבוע הראשון. בנווה פייר היה הטניסאי הראשון שנאלץ לפרוש מגראנד סלאם בעל כורחו בגלל הווירוס ימ”ש, והצליח לזרוע בלאגן בסבב אפילו כשנעדר מהמגרשים – כזה הוא כשרונו של פייר.

מספר טניסאים צרפתים (ושתי טניסאיות בלגיות) שבילו בחברתו הצבעונית של פייר נאלצו להיכנס ל-“בועה בתוך בועה”, כלומר להיכלא בחדריהם ולהתאמן בבידוד, הרחק מיתר הטניסאים. עד כאן ההקשר לבלאגן של הימים האחרונים.

אחרי ההפסד של מלדנוביץ’, הצרפתייה התלוננה תחת כל עץ רענן שתנאי הבידוד-לא-בידוד בהם נמצאים הטניסאים שבילו עם פייר הם תת תנאים, ממש סוג של כלא. מלדנוביץ’ הגדילה להתבכיין:

“יש לי רק רצון אחד, והוא להשיג בחזרה את החופש שלי שנלקח מאיתנו. זה כאילו אנחנו אסירים או פושעים. גם לתנועות הפעוטות ביותר עלינו לבקש אישור למרות שאנחנו נבדקים כל יום וכבר קיבלנו 37 תוצאות שליליות. זה מתועב. התנאים נפשעים.”

טניסאים אחרים שנמצאו באותו מצב כמו אדריאן מנארינו, גרגואר בררה וקריסטן פליפקנס, לא כל כך הסכימו עם מלדנוביץ’, ואמרו שמארגני הטורניר מאוד מתחשבים יחסית למצב. גם טניסאים מחוץ למגרש העבירו ביקורת על מלדנוביץ’, למשל נעמי ברודי שמפרשנת את המשחקים עבור ה-BBC – הרי כל הטניסאים שהגיעו לניו יורק ידעו שהזמנים שונים, וידעו מה הסיכונים בהשתתפות בטורניר בעולם הקורונה. אז מה קיקי רוצה מהם?

לאור חזרת פיה הגדול של הנסיכה קיקי לכותרות, נזכרתי בהערות שהעירה מלדנוביץ’ על שותפת הזוגות שלה לשעבר קרוליין גרסייה:

“אני מאוד עצמאית, היא נשלטת לחלוטין על ידי אבא שלה. אני דוברת חמש שפות. אני סיימתי תיכון, היא הפסיקה את הלימודים שלה.”

אין אלא לסכם שמלדנוביץ’ היא פרינססה פריבילגית במיוחד. אני שמח עבור דומיניק תים על כך שהקשר הרומנטי בין השניים נגמר.

אלא שכאן הסיפור לא נגמר. משחק הסיבוב השלישי בין סאשה זברב למנארינו אמור היה להתקיים בשעות הצהריים ביום שישי, אבל המשחק נדחה בכמה שעות בלי הסבר בזמן אמת מצד הנהלת אליפות ארה”ב. בדיעבד, מסתבר ששלטונות מחוז נסאו, שם לנים הטניסאים, הורו לכל הטניסאים שנחשפו לפייר להיכנס לבידוד, מסיבה שלא ברורה לי (פייר נמצא חיובי לקורונה עוד לפני הטורניר – למה ההוראה להיכנס לבידוד הגיעה כמעט שבוע לאחר מכן?). מנארינו, אם כן, אמור היה להיכנס לבידוד אבל באותה שעה כבר שהה במרכז הטניס בקווינס. לאחר התייעצויות קדחתניות (לפי הפרסומים), הוחלט שמנארינו יעלה לשחק מול זברב. זברב אמר שהוא שמח עבור מנארינו שלא נאלץ לפרוש, אבל שהלוגיסטיקה מסביב למשחק הייתה בעייתית. למשל, זברב שזר את כל המחבטים שלו בהנחה שהמשחק יתקיים בצהרי היום החמים בניו יורק, אבל בפועל השניים שיחקו בערב בתנאים קרירים יותר.

הסיפור הזה העלה כמה שאלות: מה היה קורה אם מנארינו היה מנצח? הנהלת הטורניר כבר ידעה שלא יוכל לעלות למשחק שמינית הגמר שלו, אז למה לאפשר לו לשחק בסיבוב השלישי? למה לקח להנהלת הטורניר כל כך הרבה זמן לקבל החלטה? למה אפשר להתעלם מהוראת הכניסה לבידוד רק מכיוון שמנארינו כבר היה במרכז הטניס?

השאלות התחדדו יום למחרת, כשנודע שמלדנוביץ’, היחידה מבין כנופיית פייר שעוד לא סיימה את עיסוקיה בניו יורק, נאלצה לפרוש בעל כורחה מטורניר הזוגות בשל הוראת הבידוד מטעם מחוז נסאו. מלדנוביץ’ והשותפה שלה, טימאה באבוש, דורגו ראשונות בטורניר והיו פייבוריטיות לזכייה כך שההחלטה הייתה כואבת כפליים, בהתחשב בהפסד האומלל שלה בטורניר היחידות, ההתבכיינות בתקשורת וכו’.

סיכומו של עניין, וכפי שכתב יפה בלוג טניס נשים, הטניסאים האמריקנים צריכים להישמר לנפשותיהם כשישחקו ברולאן גארוס הבא עלינו לטובה; הצרפתים ינקמו.

עליית הקנדים

אומת הטניס הקנדית רשמה היסטוריה כפולה השבוע: כשנכבו הפרוג’קטורים מעל אצטדיון ארתור אש ביום חמישי, נודע ששלושה טניסאים קנדים ישחקו בסיבוב השלישי בטורניר גראנד סלאם לראשונה בהיסטוריה. אתמול, שלושתם העפילו גם לסיבוב הרביעי, וקבעו גם בכך שיא. היבט מרשים בכך הוא שמילוש ראוניץ’, בכיר הטניסאים הקנדים בכל הזמנים, הוא אינו אחד מבין השלישייה. את צמד הצעירים המדליקים שפובלוב ואוז’ה-אליאסים משלים ואשק פוספיסיל, האדם שייסד בשבוע שעבר את ארגון השחקנים החדש לצד נובאק ג’וקוביץ’.

המתכון של פוספיסיל, אם כן, דיי פשוט: א. יסד לך ארגון שחקנים ועורר מהומה; ב. נצח שלושה טניסאים בכירים ממך בגראנד סלאם מיד לאחר מכן.

פוספיסיל ניצח זה אחר זה את קולשרייבר, את בן ארצו ראוניץ’ ולאחר מכן את רוברטו באוטיסטה אגוט המצוין. את רב”א פוספיסיל ניצח בחמש מערכות. במערכה החמישית הוא שיחק טניס מעולה, כולל כמה חבטות מרהיבות ממש.

בסיבות הרביעי פוספיסיל ישחק מול אלכס דה מינור במשחק מרתק, שהמנצח בו יעפיל לרבע גמר אליפות ארה”ב בפעם הראשונה. שפובלוב יתמודד מול המדורג שביעי, דוד גופין. פליקס יהיה אנדרדוג מובהק מול המדורג שני בטורניר, דומיניק תים – אבל אני מוכרח לומר שאני לא הייתי ממהר להמר נגדו.

סיפורי ה-Feel Good של השבוע

שני טניסאים שיחקו השבוע בניו יורק לאחר הפסקה בת מספר שנים. אנדריי קוזנצוב הרוסי לא שיחק טניס מקצועני מאז ינואר 2018 בשל פציעה כרונית בירך. מאז, הוא ניסה להשתקם ללא ניתוח וחזר סוף סוף לסבב בצ’לנג’ר בפראג באמצע אוגוסט. קוזנצוב ניצח בסיבוב הראשון באליפות ארה”ב את סאם קוורי הוותיק, והפסיד לקארן חצ’נוב.

בטורניר הנשים, צבטנה פירונקובה הבולגרייה, לשעבר חצי גמריסטית בווימבלדון, חזרה לפעילות באליפות ארה”ב לאחר קרוב לשלוש שנים מחוץ למגרשים. בסוף שנת 2017 פירונקובה סבלה מפציעה בגב שמנעה ממנה מלסיים את העונה, ולאחר מכן הודיעה שהיא בהיריון ופורשת למעשה ממשחק פעיל. הקאם באק שלה השבוע מזכיר את הקאם באק של אמא אחרת, קים קלייסטרס, אי שם בסוף 2009. בסיבובים השני והשלישי היא רשמה ניצחונות מפוארים במיוחד מול מוגורוזה ומול וקיץ’, וכעת היא אחת מבין שלוש אימהות בסיבוב הרביעי, לצד ויקטוריה אזרנקה וסרינה ויליאמס.

מה צפוי בהמשך?

עם ההפסד של ציציפס, המחצית העליונה של ההגרלה נפתחה אפילו יותר עבור הקיסר הסרבי המאיים, מר ג’וקוביץ’. ג’וקוביץ’ הולך ומשתפר ממשחק למשחק בניו יורק, ובסיבוב השלישי מול שטרוף הוא כבר שיחק טניס מצוין. אם המגמה הזאת תמשיך, קשה מאוד להעריך שמישהו ינצח אותו לפני הגמר. ג’וקוביץ’ צפוי לדרוס את קארניו בוסטה בשמינית הגמר, ושפובלוב או גופין לא אמורים להיות אתגר של ממש ברבע הגמר. גם בחצי הגמר, צריכים להגיד את האמת, לא צפוי לג’וקוביץ’ יריב מאיים במיוחד: אולי זה יהיה זברב חסר הביטחון, אבל יכול מאוד להיות שג’וקוביץ’ יתמודד בחצי גמר אליפות ארה”ב מול צ’וריץ’, ג’ורדן תומפסון או אלחנדרו דווידוביץ’ פוקינה. דמיינו לכם.

המחצית התחתונה של ההגרלה מעניינת וגדושה בהרבה. המדורג הבכיר בה הוא דומיניק תים, אבל דניל מדבדב משחק נהדר והוא ככל הנראה הפייבוריט להעפיל לגמר שני ברציפות באליפות ארה”ב. חצי גמר בין מדבדב לתים יכול להיות מרתק, אבל לשניהם יש דרך לא פשוטה לשם, וצפויים באזור הזה של ההגרלה שלל משחקים מעולים: מדבדב ישחק מול פרנסס טיאפו, האמריקני האחרון שנותר בהגרלה, ואם ינצח יתמודד ברבע הגמר מול המנצח במשחק המרתק בין מתאו ברטיני לאנדריי רובלב. תים, כפי שכבר ציינתי, ישחק מול אוז’ה-אליאסים במשחק הכי מעניין של הסיבוב הרביעי, והמנצח בין השניים יתמודד מול דה מינור או פוספיסיל.

כדאי לציין שמלבד הצל הארוך של ג’וקוביץ’, הטורניר הזה הוא לגמרי על טהרת הצלחת הצעירים. כמעט כל הטניסאים הבולטים בהגרלה הם בגיל 27 ומטה (תים, תאמינו או לא, כבר בן 27), ומרביתם צעירים מכך בהרבה. בראד גילברט צייץ שלא פחות מעשרה טניסאים מתוך 16 הנותרים בטורניר הם בני 24 ומטה, ורק שניים (ג’וקוביץ’ ופוספיסיל) נמצאים בשנות ה-30 לחייהם. נכון שפדרר, נדאל, ואוורינקה, דל פוטרו, פוניני ומונפיס נעדרים – ובכל זאת הטורניר הזה הוא אבן דרך בהתחלפות הדורות.

אצל הנשים, כרגיל, ניתן לנסות ולנחש מה יהיה, אבל כל ניחוש יהיה בדיוק כזה. על פניו, לסרינה יש דרך סבירה מאוד לחצי הגמר ולגמר. משחק שמינית הגמר שלה מול מריה סקארי היוונייה, שניצחה אותה בסינסינטי-לא-בסינסינטי, עשוי להיות קשוח, אבל רבע הגמר מול אמא פירונקובה או מול קורנה אמור להיות קל בהרבה. חצי הגמר, אם וכאשר, עשוי להיות מול אזרנקה (או מוכובה, או קנין, או מרטנס – באמת שבלתי אפשרי לדעת).

אוסקה הפעילה החברתית, שעוטה לפני ואחרי המשחקים שלה מסיכות עם שמות של אפרו-אמריקנים שנהרגו בפעילות משטרתית, היא הטניסאית הבולטת במחצית העליונה של ההגרלה. היא תשחק מול קונטבייט המשתפרת בשמינית הגמר, ואם תצלח אותה אנחנו עשויים לראות שחזור של גמר אליפות אוסטרליה 2019 בין אוסקה לקוויטובה ברבע הגמר.

הרבע העליון של ההגרלה גם הוא פתוח לגמרי. המדורגת הבכירה בו היא פטרה מרטיץ’, הטניסאית הבכירה בו היא אנג’ליק קרבר, אלופת הטורניר ב-2016 – אבל הפייבוריטית להעפיל ממנו לחצי הגמר עשויה להיות בכלל ג’ניפר בריידי האמריקנית, שנמצאת בכושר מעולה וזכתה לאחרונה בתואר הבכורה בקריירה שלה בלקסינגטון.

רשומות נבחרות נוספות

הרשמה למינוי וקבלת עדכון כשמתפרסמת רשומה חדשה